PDF

         Des que existeix “Notícies” com a butlletí de comunicació entre la Junta Directiva de la SVN i els membres d’aquesta, el càrrec de president du de la mà un treball que ha pogut fer-se pesat: la penitència d’escriure una introducció. Ara que em toca a mí fer-la, intentaré donar-li un altre aire, per aconseguir  que siga una nota profitosa per a tots. Aleshores, allargaré la introducció, introduïnt un comentari, i anunciaré importants informacions que cal que us comuniquem, i que per això mateix incluïm ací.

            No caldria que diguera que és per a mi un plaer i un honor, dirigir-me a tots els membres de la Societat Valenciana de Neurologia com a nou president. Però encara que els qui em coneixeu més sabeu que és la veritat pura en gel, si algú de vosaltres no em coneix prou vull que ho sàpiga de primera mà. I això no és només per ser la societat científica de la meua profesió a la meua terra, sinò que cal afegir també les pròpies característiques de la SVN. La nostra SVN és una societat científica jove, però ja té una història i un caràcter. No vaig ara a contar-vos la història, però cal comentar que el caràcter li´l donen els seus membres amb la seua participació en lés activitats de la Societat. L’assistencia massiva usual a la Reunió Anual és la millor senyal d’aquest caràcter participatiu. Per altra banda, de fet la SVN funciona des de fa algun temps de manera relativament col·legiada, de manera que les decisions no repleguen només ll’opinió dels membres de la Junta Directiva, sinò també unes altres contribucions. La SVN és vivament participativa.

            I hauria de continuar així, mantenint el nivell de participació social que hem pogut tindre darrerament en pendre les decisions més importants; més encara, pot augmentar. D’una banda, tenint en compte les opinions dels membres recentment admesos, els més jòvens o en formació. De l’altra, escoltant la veu de l’experiència que representa la generació que fundà la SVN. En els pocs anys de la seua existència, la SVN ha canviat, ha variat. Però els membres fundadors, i en general tota la seua generació,  no poden creure que només per això ja no és seua: també ells, alguns dels qui estan ara mateix al màxim en la seua productivitat profesional, poden participar plenament en la vida social, i això és bo per a tots. I per a que els membres participen de les decisions de la Junta, necessiten informació dels assumptes corrents. El butlletí “Notícies SVN” és un bon instrument per a mantindre-vos informats, o si ja sou sabedors dels fets, per repasar-los.

            Coneixeu ja que han habut tres treballs duts a terme de manera col·legiada esta darrera època: un estudi de les necessitats d’assistència neurològica, pel denominat grup del Rodat, un pla d’assistencia integral a la demència, i una estimació sobre garantia de demora que ens va sol·licitar la Conselleria de Sanitat via l’Instituto Médico Valenciano ón la SVN està federada. En aquest butlletí no podem incloure, pel seu volum, ni l’estudi del Rodat ni el pla d’assistencia integral a la demència. Podem resumir, molt ràpidament, que l’estudi del Rodat proposava considerar un augment de places de neuròlegs del 50% a la Comunitat Valenciana, en la qual cosa es podria no només garantir l’assistència neurològica directa de tota la població sinò també es podria arribar a fer alguna cosa més a nivell de tècniques concretes, encara que només fóra consolidar el que ara s’està fent. El pla d’assistència integral a la demència fou elaborat per el Dr. Jaume Morera adaptant a tot el territori les consideracions concretes que s’havien fet per a la comarca de la Marina Alta. Els dos documents vam poder fer-los arribar directament, això ja s’ha explicat, als alts càrrecs de la Conselleria de Sanitat (el propi conseller i el subsecretari per a la prestació assistencial). La Junta Directiva i jo personalment podem facilitar-vos més dades d’aquestos documents, o inclús el document sencer, si ens ho demaneu. El document sobre la garantia de demora l’elaborà un altre grup “ad hoc” i per la seua extensió és reproduïble en aquest mateix butlletí: podreu trobar-lo a les pàgines següents, i també s’ha fet arribar ja a la Conselleria.

             Un altre document que podreu trobar son les consideracions d’un altre comité “ad hoc” que n’opinà sobre alguns aspectes del tractament de l’esclerosi múltiple, en una reuniò de principis de Juliol del 2002. Esta nota ha servit de guia de les decisions del comité assesor de la Conselleria per al ús d’interferons i similars en el tractament de l’esclerosi múltiple, i l’oferim com a guia per als qui consideren prescriure este grup de medicacions. Val a dir que el document no és en cap cas vinculant per al comité, que pren les seues decisions al seu lliure parer en l’exercici de les funcions que té encomanades. Però sabem que ha pogut ser un ajut valuós.

            I repasem les questions que vindran després de l’estiu. La pròxima Reunió Anual serà a Alboraia i la organitzarà l’Hospital General de València. No dubtem que serà com sempre, una Reunió molt animada i amb gran participació. Dels detalls concrets ja ens n’informarà el Comité Organitzador que presideix el Dr. Jerónimo Sancho.

            El calendari científic més proper es completarà l’onze de Novembre de 2002, data en la que organitzem, al paranimf de la Universitat de València un acte en conmemoració de l’estada de Ramon i Cajal a València. Comptarem en ell amb la presència de dos grans coneixedors de la vida personal i científica de l’insigne neuròleg: els profesors Vera i López Piñero, que ens faran més atractiu l’acte. Potser encara ni haura alguna altra sorpresa. Anoteu la data: n’esteu tots convidats.

Finalment, he de comunicar una notícia molt important: el passat 26 de maig va entrar en vigor, en ser publicada al BOE,  una nova llei d’associacions sense ànim de lucre que ens obligarà a adaptar-nos legalment, davant la possibilitat, en cas contrari, de que s’extinguixca la Societat. En tenim dos anys per a fer-ho, no és poc temps però tampoc és molt: ací presentarem una nota informativa, i més avant estudiarem ben bé quina és la situació i la millor opció per a la Societat i us en tindrem informats d’ulteriors actuacions.   

 

Una cordial salutació

Miguel Baquero Toledo President de la SVN